HÍREK
2008. 02. 22
A 2007-es EMAS díjat az Alföldi csaptelepek gyártója, a svéd Gustavsberg nyerte el.
A Villeroy & Boch Gustavsberg AB kapta az EMAS díjat. A céget a svédországi vårgårda-i üzemben végzett széles körű és hosszútávú környezettudatos munkájáért tüntették ki. Annak ellenére, hogy a gyárban a termelési kapacitás megnőtt, mégis jelentősen sikerült csökkenteni a környezetre káros hulladékok kibocsátását.
A versenyenre a 32 legsikeresebb regisztrált EMAS szervezetet jelölték. A díjat Francois Nunes Correia, a portugál környezetvédelmi, területi tervezési és regionális fejlesztési miniszter és Timo Mäkelä, az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának Fenntartható Fejlődésért és Integrációért felelős vezetője adta át.
A vårgårdai gyár ISO 14001 minősítéssel rendelkezik, és az EMAS szerint regisztrált. Mindent, az ott gyártott csaptelepekben alkalmazott energia- és víztakarékos eljárástól kezdve, a gyártási folymatokig, szállításig és energia felhasználásig átvizsgáltak, és ennek eredményeképp, a Gustavsberg képes volt növelni a gyártási kapacitást, és mégis jelentősen csökkenteni a veszélyes hulladék kibocsátást.
A Gustavsberg termékek környezetbarát gyártása és szállítása természetesen fontos, de a fogyasztók is fontos szerepet játszanak a termékek környezetre gyakorolt hatásában. Ez egy olyan tény, amely több szinten is befolyásolta a Gustavsberg termékfejlesztését, részben a funkciókkal, amelyek energiát és vizet takarítanak meg, de azzal is, hogy a termékek magas minőségüknek köszönhetően sokkal tartósabbak.
Az EMAS célja, hogy elismerje, és megjutalmazza azokat a vállalatokat, amelyek túlmennek a minimális jogi követelményeknek való megfelelésen, és folyamatosan fejlesztik környezetvédelmi teljesítményüket. Ezen felül a rendszernek az is követelménye, hogy a résztvevő vállalatok rendszeresen adjanak ki nyilvános környezetvédelmi közleményeket, amelyekben a környezetvédelmi teljesítményükről számolnak be. Ez az önkéntes környezetvédelmi közlemény, amelynek pontosságát, megbízhatóságát független környezetvédelmi szakértő vizsgálja, ami az EMAS-nak és a résztvevő vállalatoknak kiemelt hitelességet és elismerést biztosít. Az EMAS az ISO 14001-re épül, és így európaszerte minden ISO minősített vállalatnak és szervezetnek kommunikációs eszközül szolgál.

ARCHÍVUM

2023
Január
2021
Március
2002
Október